Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

S titulkem bez výhrady souhlasím. Na druhé straně jsem přesvědčený, že Ústavní soud v žádném případě není třetí komorou a je tu pouze od toho, a jen od toho, aby rozhodoval o tom, zda některý zákon není s ústavou v rozporu.

0 0
možnosti
VH

Hrubě se mýlíte. Doporučuji alespoň přečíst čl. 87 Ústavy.

0 0
možnosti
DB

máte pravdu ve dvou bodech........s referendem se musí velmi opatrně......když člověk potřebuje operaci kolena také neuspořádá referendum ale jdee za odborníkem............a tak i v politice by měli lidé jít prvně za odborníkem........a nerozhodovat sami o něčem o čem nemají potuchu.........i když si myslí, že potuchu mají, jenže to je jen jejich osobní lichá klamná představa.........

a ano senát musí zůstat

Ale prosazování Babiše vidím naopak jako něco velmi pozitivního, je to totiž jediný chlap v celé politice..

1 6
možnosti
VH

Možná je Babiš jediný chlap (urazil jste cca 4 mil. dospělých mužů :)). Otázkou ovšem je, kdo je dle Ústavy oprávněn rozhodovat, kdo je tím správným chlapem na premiéra. Ubezpečuji Vás, že je to výhradně parlamentní většina. Jen parlamentní většina. Není to prezident a tím méně D. Bartoš.

Samozřejmě, lze klackovitým chováním jedince ústavu zašlapat do země (o což se klace již dlouho pokouší).

Ani o tom, za kým mají lidé jít, nerozhoduje pan D. Bartoš. Rozhoduje se každý volící jedinec, ona osobnost s hlasovacím lístkem v ruce. To je demokracie. (A můžeme si oba o těch osobnostech myslet cokliv, na věci to nic nemění.) Demokracie není osvícené císařství.

Mimochodem: Jak se získá odbornost politika? (A to nechci upozorňovat, že Babiš jím přece není.)

4 1
možnosti
Foto

"Úporná snaha" prezidenta Miloš Zemana, aby vládl Andrej Babiš, má pro občany, kteří nerespektují rozhodnutí lidu jistou pachuť, protože oni nebo jejich oblíbenci prohráli volby.

A trochu s podivem je, samozřejmě, to, že prezident předem řekl, že i při druhém pokusu jmenuje Andreje Babiše. To ale vůbec není protiústavní a má to, dokonce, již tzv. ústavní zvyklost.

Cituji:

"Praha - Po téměř osmi měsících skončila v České republice politická krize. Předseda ODS Mirek Topolánek napodruhé uspěl ve sněmovně. Díky toleranci poslanců Melčáka a Pohanky má země regulérní vládu".

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/politika/topolankova-vlada-ma-duveru-10097/r~i:article:335645/?redirected=1513411594

Tak, proboha, čemu se divíte, když to je již zavedený postup, který vůbec není protiústavní?

A navíc: Vy máte věšteckou kouli a víte, že některá ze sněmovních stran neodejde ze sálu a neumožní tak důvěru vládě?

3 2
možnosti
VH

My víme, že nechápete cokoliv, co se nehodí. Tedy ani smysl žádosti o důvěru.

Rozhodnutí lidu rozhodně není rozhodhodnutí necelých 30 % voličů, kteří šli k volbám (tedy cca 18 % "lidu"). Zbývajících 70 % těch, kteří šli k volbám se rozhodně pro Babiše nerozhodli (ostatně ani ti, kdož k volbám nešli).

Mimochodem: Někdo slíbil M. Topolánkovi veřejně předem, že bude mít druhý pokus? Tak proč nepravdivě tvrdíte (nekorektně by se řeklo lžete), že je to ústavní zvyklost?

Kdybyste chtěl pochopit: Teprve důvěra parlamentu (tedy většiny přítomných) trochu vypovídá o "rozhodnutí lidu" - zástupci většiny voličů souhlasí s existencí této vlády a jejím programem.

6 1
možnosti
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 692x
Více než dvacet let pracuji jako ředitelka školy Svítání, která se věnuje dětem a mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jsem senátorkou pro Pardubicko a také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. Mým vzorem je Svatá Anežka Česká, která zasvětila svůj život pokorné službě svému národu.

Seznam rubrik