Diskuse

Povinné očkování: do školy děti mohou, na školu v přírodě ne? Proč?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že jde spíše o ty neočkované děti, jejich zdraví a bezpečí, než o očkované.

Rodiče si neočkované dítě sami pohlídají, vědí, že je neočkované, a tedy může dostat některou z chorob, proti níž ostatní děti očkování chrání. Jsou-li zodpovědní, věnují mu adekvátní péči, resp. zvýšenou pozornost prvním příznakům onemocnění.

Totéž na hromadných akcích, jakými jsou dětské tábory a školy v přírodě, není dost dobře možné. Může se tedy snadno stát, že neškolený personál, který dítě nikdy nemůže znát stejně dobře jako rodič, počáteční příznaky vážné nemoci přehlédne nebo podcení (jako laik s ní ani nepočítá), což by rodič neudělal. Později nasazená léčba nemusí být dostatečně účinná.

3 1
možnosti
Foto

Zajímalo by mě, před kterou nemocí byste to neočkované dítě na tom táboře chtěl chránit? Před kterou? Napiště konkrétní nemoc.

0 0
možnosti
Foto

Podle ÚS představuje očkování společenský benefit vyžadující sdílenou odpovědnost členů společnosti, tedy určitý akt sociální solidarity od těch, kteří podstupují riziko, v současném majoritně přijímaném vědeckém poznání však označovaném za minimální, aby ochránili zdraví celé společnosti. Očkování dostatečné většiny populace totiž zabraňuje šíření nákazy vybraných nemocí, čímž poskytuje ochranu nejen těm, kteří byli očkováni,

3 0
možnosti
Foto

To je pravda, ale jen u nemocí, které jsou přenosné z člověka na člověka (to nejsou všechny povinně očkované nemoci) a za předpokladu, že očkování plně funguje a vydrží po delší dobu, což u některých vakcín zcela spolehlivě víme, že není pravda (černý kašel například).

0 0
možnosti
Foto

V USA proočkovanost kontrolují dokonce i při nástupu na vysokou školu a platí i pro zahraniční studenty. Nově je jako povinné pro nástup vyžadováno i pravidelné přeočkování proti černému kašli u dospívajících a proti čtyřem typům meningokoka. Bez těchto vakcín nebude dítě na vysokou školu přijato. Způsoby, jak dosáhnout vysoké proočkovanosti, se tedy v jednotlivých zemích liší a u nás zatím zvykově přetrvává povinnost daná zákonem.

3 0
možnosti