Odhalili jsme pamětní desku Jaroslavě Moserové

Na konci září jsme v Pardubicích uspořádali mimořádně zajímavou akcí. Odhalili jsme pamětní desku první pardubické senátorce, inteligentní a energické ženě, paní Jaroslavě Moserové.

Spojili jsme to zároveň s oslavou Dne české státnosti. Je velmi těžké vyzdvihnout v několika větách její zásluhy. Profesní politický i občanský záběr této mé předchůdkyně byl totiž skutečně obdivuhodný. Považovala jsem proto za samozřejmé, že zrovna v tento den na ní a na její zásluhy o stát vzpomeneme. Pamětní deska visí na domě na tř. Míru 95, v němž měla svoji senátorskou kancelář.

Často mě napadá myšlenka, jaké by to asi bylo, kdyby v roce 2003 dopadla úspěchem její prezidentská kandidatura. Jak by se asi vyvíjely naše politické dějiny, kdyby hlavou státu byla tato charakterní a činorodá žena? Měly bychom první ženu prezidentku - i tím by to bylo jiné… Navíc by naši zemi vedla žena silná, názorově středopravicová, proevropská s akcentem na dodržování lidských práv, se zahraničními studijními i životními zkušenostmi a žena, která byla ochotná bojovat proti politickým podlostem, jako byla například tehdejší opoziční smlouva.

Tato její prezidentská kandidatura byla jistým vyvrcholením její tehdejší politické kariéry. Jaroslava Moserová stála u zrodu novodobého českého Senátu, který navazoval na prvorepublikový Senát. Také v tom je její přínos české státnosti. Výjimečná byla také tím, že čerpala z bohatých diplomatických zkušeností, zejména z postu velvyslankyně v Austrálii. To, čím však Českou republiku obzvláště vyzdvihla, bylo, že se stala v roce 1999 předsedkyní Generální konference UNESCO, byla tedy jakousi prezidentkou UNESCO a že i v dalších letech byla členkou Výkonné rady této mezinárodní organizace. Díky ní máme Prahu na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Jaroslava Moserová byla skutečným politickým profesionálem s dobrými schopnosti a dobrým odhadem situace. Vzpomíná se na ní jako na osobu, která přesně věděla, s kým si dát první, ale i s kým poslední kafe proto, aby prosadila své cíle. Patřila k nejaktivnějším senátorům.

Víte, kladu si otázku, jak jí asi bylo, když byla u ošetřování popálenin Jana Palacha. Jak ji to asi poznamenalo. Profesně se totiž zaměřovala na rozvoj léčby popálenin a na plastickou chirurgii. Pocházela z uvědomělé vlastenecké rodiny, kdy její otec byl významnou osobností první republiky. I to ji pochopitelně silně ovlivnilo. Byla mimořádně jazykově nadaná. Překládala detektivky Dicka Francise, ovšem její překladatelská činnost byla podstatně širší a zahrnovala také komplikované lékařské texty. Byla silně zakořeněná v kulturním prostředí. Vedle toho byla však i literárně zdatná, psala povídky a hry. Byla tedy ženou mnohostranných talentů a také vědomostí.

Obdivuhodná byla její tělesná kondice. Lidé v jejím věku již skuhrali a chtěli mít klid, ovšem slovy kolegů Jaroslavy Moserové ze Senátu, ona byla nezničitelná. Byla symbolem moudrosti, slušnosti a dobré vůle, příkladem inteligentního vlastenectví a diplomatického umu. Za to jí patří můj mimořádný obdiv a jsem přesvědčena o tom, že je na místě na ni vzpomenout obzvláště v Den české státnosti. K jejímu rozvoji Jaroslava Moserová totiž přispěla skutečně zásadní měrou. Z jejího života a z jejích vzpomínek se snažím také sama čerpat.

Autor: Miluše Horská | čtvrtek 6.10.2016 15:00 | karma článku: 16,70 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Miluše Horská

Dětské dluhy musí zmizet!

8.8.2019 v 7:42 | Karma: 6,17

Miluše Horská

Být doma

29.1.2019 v 17:30 | Karma: 12,72

Miluše Horská

Jan Palach a jeho odkaz

17.1.2019 v 19:28 | Karma: 0

Miluše Horská

Několik svátečních slov

28.10.2018 v 9:40 | Karma: 11,50

Miluše Horská

Stopka pro domácí násilí!

9.10.2018 v 8:11 | Karma: 8,85

Miluše Horská

Žonglování se lží

4.9.2018 v 17:45 | Karma: 14,96

Miluše Horská

Pojďme pomoci lesním školkám!

26.3.2018 v 16:30 | Karma: 15,60

Miluše Horská

Vzkaz před prezidentskou volbou

10.1.2018 v 13:55 | Karma: 27,94

Miluše Horská

Ústava není trhací kalendář

16.12.2017 v 8:55 | Karma: 13,80
  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 692x
Více než dvacet let pracuji jako ředitelka školy Svítání, která se věnuje dětem a mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jsem senátorkou pro Pardubicko a také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. Mým vzorem je Svatá Anežka Česká, která zasvětila svůj život pokorné službě svému národu.

Seznam rubrik