Navrhuji usnadnění poskytování dotací do 50 000 korun

5. 03. 2016 8:30:00
V loňském roce jsme schválili novelu zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Novela však usnadněním pro obce není.

Její aplikace v praxi ukázala, že jsme pod praporem boje proti korupci výrazně zvýšili administrativní zatížení poskytovatelů dotací i jejich příjemců. Striktní pravidla jsou stejná pro všechny dotace, ať se jedná o 100 korun i milion korun. Problém mají zejména malé obce, které nedisponují rozsáhlým úřednickým aparátem a dobrovolné spolky. Všichni jsme jistě zastánci transparentního rozdělování dotací, ale v loňském roce jsme přiškrtili šrouby regulace až příliš.

Pokud chce starostka či starosta malé obce poskytnout dotaci pár tisíc korun dobrovolným hasičům na dětský den, folklórnímu kroužku na cimbál nebo fotbalistům na novou branku, měli by vypsat dotační program s předepsanými náležitostmi, musí uzavřít veřejnoprávní smlouvu s podrobně definovaným obsahem atp. Stejně tak spolek musí projít administrativně složitým procesem.

Všechna tato opatření, ač obecně žádoucí, představují u malých dotací nepřiměřenou administrativní zátěž a jsou tedy v protikladu s principem efektivního vynakládání veřejných prostředků. Nastavené lhůty navíc v mnoha případech znemožňují rychlé poskytování dotací v naléhavých případech. Obce jsou pak nuceny zákon obcházet a finance poskytovat například formou neúčelových darů.

Návrh, který jsem tento týden v Senátu navrhla společně s kolegy senátory z klubu KDU-ČSL a STAN, není složitý. Přejeme si administrativní zjednodušení poskytování dotací nepřesahujících 50.000 Kč za jeden kalendářní rok u jednotlivé fyzické či právnické osoby.

V České republice máme přes 90 000 spolků, odhadem sdružují až milion lidí. Drtivá většina z nich jsou malé organizace pracující na dobrovolné bázi. Stejně tak z téměř 6 300 obcí tři čtvrtiny, tedy asi 4 800 obcí má méně, než 1000 obyvatel. Zeptejte se starostek či starostů na malých obcích, jaký by byl kulturní či společenský život bez fungování spolků. Spolky jsou v malých obcích tvůrci komunit.

Fungující spolky a pestrý komunitní život potřebujeme v dnešní době více, než dříve. Občanská angažovanost tvoří základ liberální-demokracie, která dnes rozhodně nemá na růžích ustláno. Spolky pomáhají vytvářet národní a kulturní identitu a sebevědomí.

Našim cílem je umožnit nadšencům, na kterých spolkový život stojí, aby se ve svém volném čase, který dobrovolně věnují pro druhé, mohli více soustředit na fotbal či kulturu a byli méně zatíženi byrokracií. Legislativa, kterou zde schvalujeme, rozhodně nezvyšuje motivaci lidí věnovat se spolkovému životu. Zavádíme stále nové regulace, povinnosti, sankce.

Pojďme, prosím, udělat výjimku a v jedné malé oblasti život lidem zjednodušit. Věřím, že tento zákon může být jednou ze snah, kterou Senát prokazuje svoji smysluplnost a nezastupitelnost. A jsem ráda, že od teď v Senátu pracujeme na tom, aby se tato komplikace odstranila.

Autor: Miluše Horská | sobota 5.3.2016 8:30 | karma článku: 11.17 | přečteno: 406x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 209 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 619 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 661

Více než dvacet let pracuji jako ředitelka školy Svítání, která se věnuje dětem a mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jsem senátorkou pro Pardubicko a také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. Mým vzorem je Svatá Anežka Česká, která zasvětila svůj život pokorné službě svému národu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...