Miluše Horská

Socha sv. Anežky do Vatikánu

11. 08. 2015 15:10:00
Při svých dvou pracovních návštěvách Vatikánu se jako jedno z významných témat ukázalo umístění sochy sv. Anežky České ve Vatikánu. Nezastírám, že jsem fascinována obětavým a oddaným životem této významné české světice.

Její působení koresponduje s představami dnešního papeže Františka, jehož prioritám a akcentům na sociálně slabé velmi dobře rozumím. Vedla jsem na toto téma debaty skutečně s vysokými zástupci Svatého stolce, vedle samotného papeže to bylo zejména se státním sekretářem Svatého stolce, Pietro Parolinem, který je v této pozici vlastně muž číslo dvě v celé katolické církvi. Dále jsem na toto téma hovořila s předsedy papežských rad, přičemž debata o umístění sochy byla vedena především s předsedou Kongregace pro novou evangelizaci, Mons. Salvatorem Fisichellou.

Socha má být darem ČR papeži Františkovi u příležitosti vyhlášení Svatého roku milosrdenství, který ohlásil papež František na příští rok. Mons. Fisichella navrhl instalaci sochy na červen 2016, kdy papež František pořádá u příležitosti Svatého roku milosrdenství celosvětovou pouť sociálních pracovníků a jejich klientů. Byl by to symbolický akt k utužení našich vzájemných vztahů zejména v době, kdy současný papež promlouvá i k nevěřícím a podporuje sociální dialog.

Svatá Anežka je symbolem nejen české státnosti, a to včetně její novodobé historie, ale též odpovědnosti státu (v jejím případě tedy vládnoucí dynastie) vůči nemocným, starým, sociálně slabým a vyloučeným, a v neposlední řadě symbol milosrdenství. Symbolika sv. Anežky má v současné době potenciál zmírňovat panující napětí mezi většinovou společností a církví. Navíc nabídka tohoto daru s jeho zmíněnou výraznou symbolikou v roce zaměřeném na milosrdenství může pomoci k aktivní prezentaci pozitivních témat budoucí spolupráce státu a církví. Svatá Anežka jakožto současnice, a v jistém smyslu i žačka, sv. Františka z Assisi a sv. Kláry z Assisi, je svým osudem a svým učením blízká současnému papeži.

Na počátku července jsem za účelem instalace sochy iniciovala pracovní schůzku se zástupci ministerstev, Kanceláře prezidenta republiky, České biskupské konference a dalších institucí k tématu instalace sochy sv. Anežky České. Přítomen byl také velvyslanec při Svatém stolci P. Vošalík. Všichni přítomní vyjádřili souhlas s instalací sochy. Panuje shoda na tom, že by se v případě sochy mělo jednat o originální ztvárnění sv. Anežky České, které se bude inspirovat z již instalované sochy v Myštěvsi.

Čeká nás ještě dlouhá cesta, než budeme moci být pyšní na to, že na území Vatikánu bude stát socha sv. Anežky. Jsem však přesvědčena, že to může být jeden z důstojných příspěvků naší republiky k současnému působení papeže Františka v rámci nadcházejícího Svatého roku milosrdenství.

Autor: Miluše Horská | karma: 16.01 | přečteno: 467 ×
Poslední články autora