Stopka pro domácí násilí!

9. 10. 2018 8:11:48
Problematika domácího násilí se konečně dostává více do veřejného prostoru. A já považuji za svou povinnost tomu napomáhat – nejen jako žena, jako senátorka, ale i jako ústavně nejvýše postavená žena v této zemi.

Před pár dny jsem na toto téma zaštítila konferenci, kterou uspořádalo pardubické intervenční centrum.

Proč to všechno dělám?

Protože mě děsí některá čísla: V ČR jsou úředně zaznamenána 1 až 2 znásilnění denně – předpokládá se, že znásilnění je hlášeno pouze v několika procentech případů a ještě horší je to v případě znásilňování, ke kterému dochází v rámci rodiny a partnerství. Podle údajů Světové banky je mezi ženami ve věku 15 až 44 let násilí nejčastějším důvodem smrti nebo závažného postižení. Znásilnění a domácí násilí ženám hrozí častěji než rakovina nebo dopravní nehody.

My v České republice navíc neumíme dostatečně pomáhat obětem znásilnění. Opakovaně na to upozorňuji a vyzývám k činům! Pořád zde existuje vysoká latence znásilnění, která není nikdy řešena.

Domácí násilí zažilo podle různých výzkumů až 30 procent žen. Týká se tedy až 1,4 milionu žen – možná i některých z vašeho okolí, dámy a pánové. Je proto třeba přispět k nulové toleranci násilí páchaného na ženách, k prevenci proti tomuto násilí, ochraně jeho obětí a stíhání pachatelů. Je třeba podpořit faktickou rovnost mezi pohlavími, vyzývat muže a chlapce ke změně jejich postojů a smýšlení vůči ženám. Říkám to jako žena při vědomí toho, že si uvědomuji, že obětmi domácího násilí jsou i muži. U závažných forem domácího násilí, jako jsou hrubé formy fyzického a sexuálního násilí či nebezpečného pronásledování, však ženy tvoří až 97 % obětí (v případech sexuálního násilí a vražd partnerem rovněž platí, že většinu obětí tvoří ženy).

Co dělám proto, aby se tato čísla změnila? Zaštítila jsem a mediálně podpořila televizní kampaň „Mlčení bolí“, uvedli jsme film „Zuřivec“. Společně se zástupci intervenčních center jsme prezentovali na půdě Senátu výsledky jejich výzkumů a uspořádala jsem konference, které cílily na komplikované téma legislativy a problematiky domácího násilí. Intervenční centra mají v Senátu dveře otevřené, podporuji je v činnosti a jsme v pravidelném kontaktu. Jsem jednou z tváří kampaně „Tojerovnost.cz“. Bojovala jsem i za Istanbulskou úmluvu. Vyvracela jsem mýty o tom, jak je to jen další genderovský výmysl, další hloupost odněkud z Bruselu. Není to pravda: je to dokument, který naopak na nebezpečí domácího násilí ukazuje v celé jeho šíři.

Dost toho je ještě před námi. Boj s domácím násilím, ale i zrovnoprávnění žen na pracovišti i v životě jsou v naší společnosti ještě během na dlouhou trať, který však poběžím, co budu v politice.

Autor: Miluše Horská | úterý 9.10.2018 8:11 | karma článku: 8.85 | přečteno: 115x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.65 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 661

Více než dvacet let pracuji jako ředitelka školy Svítání, která se věnuje dětem a mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jsem senátorkou pro Pardubicko a také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. Mým vzorem je Svatá Anežka Česká, která zasvětila svůj život pokorné službě svému národu.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...