Miluše Horská

Zavřít finanční úřad v Přelouči je hloupost

24. 08. 2015 9:00:00
Vláda chce šetřit, to chápu, ale nechápu, proč chce k novému roku rušit malé finanční úřady a mezi nimi i ten v Přelouči.

Má to být jediný finanční úřad v Pardubickém kraji, který má podle Generálního finančního ředitelství skončit. Je to neuvážlivý krok, který zkomplikuje mimojiné i život desítkám podnikatelů, kteří přímo ve městě, ale i v jeho okolí vytvářejí a udržují pracovní místa. Jistě, uzavření finančního úřadu jejich podnikání nezhroutí, ale budou muset vedle řady každodenních problémů řešit ještě navíc to, jak si sladit čas tak, aby se dostali do Pardubic a tam vyřídili, co je třeba. Problém by to byl jak pro obyvatele Přelouče, tak ale i především pro ty z okolních obcí, kteří by právě v Přelouči museli přestupovat kvůli tomu, že do spádového finančního úřadu, který by byl v Pardubicích, od nich neexistuje přímé spojení. Cestovat 30 až 40 kilometrů se totiž pak značně časově protáhne.

Rušení finančních úřadů (má jich být 23 a děje se to často bez toho, aniž by byli informováni představitelé dotčených obcí) včetně toho přeloučského se mi nelíbí z jednoho prostého důvodu: máme mít státní správu, která je blízko občanům, která pracuje efektivně a která je časově nebude brzdit a nebude je zbytečně zatěžovat byrokratickými nesmysly. Toto je přeci naprosto v souladu s požadavky subsidiarity, pojmu, jehož jsou plné různé dokumenty Evropské unie a která znamená přiblížení efektivní státní správy co nejblíže občanovi.

Aby bylo jasno: jsem přesvědčena o tom, že spořit se ve státní správě rozhodně má a že si ministerští úředníci a jejich nadřízení mají lámat hlavu nad tím, kde všude se dají procesy výkonu byrokracie zefektivnit. Jen nevidím cestu v uzavírání a překotném slučování úřadů. Jeden úřad zavřeme, abychom druhý přetížili? A to doslova, protože přeloučský finanční úřad zajišťuje výkon pro dvaačtyřicet obcí. To není cesta a není to ani fér vůči 9 000 občanům Přelouče a dalším stovkám z okolních obcí. Máme státní správu zefektivňovat, zkvalitňovat, nikoli ji vzdalovat občanům.

Autor: Miluše Horská | karma: 13.95 | přečteno: 343 ×
Poslední články autora