Ale jak to budeme kontrolovat?!

6. 08. 2014 9:00:00
Na své červencové schůzi splnil Senát svou úlohu pojistky legislativního procesu. Návrh zákona o dětských skupinách vrátil s pozměňovacími návrhy Poslanecké sněmovně. Tím senátoři např. zúžili širokou definici dětské skupiny z pravidelné péče o dítě předškolního věku mimo domov pouze na taková zařízení, která poskytují péči dětem zpravidla pět dní v týdnu po dobu nejméně osmi hodin. Původní povinnou registraci mění senátní návrh na dobrovolnou. Poskytovatelé péče, kteří se budou chtít registrovat a splní přísné normy, získají daňové úlevy a ostatní budou moci nadále fungovat v dosavadním režimu. Díky tomu nebudou muset občanské aktivity, které vznikly z potřeb rodičů a jejich přání vychovávat dítě vlastní cestou, ani stavět odpovídající počet záchodků, šatny, místnosti pro pobyt a odpočinek s rozlohou 3m2 na dítě, ani nebudou muset v důsledku nové legislativy zavírat a rušit své služby. A tak si lesní mateřské školy, skauti, dětské kluby, nízkoprahová zařízení a některá mateřská centra dost oddychly. Prozatím.

Smyslem navrhovaného zákona je nabídnout rodičům další formy péče a vyjít jim vstříc ve slaďování pracovního a rodinného života. Povinná registrace by ale naopak řadu služeb, které dnes fungují bez problémů, likvidovala. Senátní mucholapka tyto mouchy v zákoně o dětských skupinách vychytala. Přesto má pocit z dobře odvedené práce lehce nahořklou příchuť.

Lesní školky, dětské kluby a nízkoprahová zařízení ve vyloučených lokalitách, mateřská centra a podobné formy péče vznikly zespoda. Stát a zejména obce na nedávný baby-boom nezareagovaly. Zareagovali ale lidé - aktivní rodiče. Postarali se o sebe, tak jak to v občanské společnosti chodí. Využili práva sdružovat se, založili kluby a centra, která se předškolní výchovou zabývají a jsou alternativou např. k zoufale chybějícím kapacitám v jeslích. Pak se ale stát rozkoukal a z poslaneckých lavic se začala ozývat obava z dobrovolné registrace: „...a co ti, co se nebudou registrovat? Jak je budeme kontrolovat a sankcionovat?“

Myslím, že je načase, abychom si v Česku zvykli, že stát nemusí mít nutně dohled nad vším a všemi. Vím, v tomto případě se jedná o děti. O malé děti. Přesto si dovolím tvrdit, že když tyto aktivity fungují z iniciativy rodičů bez jakýchkoliv nároků na státní dotace, měli být to být právě rodiče, kteří budou kontrolovat kvalitu těchto zařízení. Jsem přesvědčena, že jsou dostatečně kompetentní a odpovědní, aby pro své dítě vybrali jen to nejlepší a rozhodli, zda je z jejich pohledu kvalita předškolní péče závislá na lidech, kteří ji poskytují, nebo na tom, zda ručníčky v umývárně visí v dostatečné vzdálenosti jeden od druhého. Rodič, pokud nebude se službou spokojen, nedá do ní přece své vlastní dítě a nebude za ni navíc platit tisíce korun měsíčně. Špatné služby tak „zavře“ konkurenční boj a nemusí to být orgán státní kontroly. Chceme po naší společnosti, aby se naučila postarat sama o sebe, o potřebné a slabší. Dejme tedy občanským iniciativám prostor, aby se mohli rozvíjet, nechtějme je zaškatulkovat do zákonů, které nebudou schopné pojmout jejich jedinečnost a výjimečnost. Nechtějme pokutovat a zavírat vše, co se vymyká státem řízeným škatulkám.

Autor: Miluše Horská | středa 6.8.2014 9:00 | karma článku: 10.06 | přečteno: 349x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 244 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 424 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.10 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.12 | Přečteno: 587 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 661

Více než dvacet let pracuji jako ředitelka školy Svítání, která se věnuje dětem a mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jsem senátorkou pro Pardubicko a také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. Mým vzorem je Svatá Anežka Česká, která zasvětila svůj život pokorné službě svému národu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...