Proč bychom neměli utrácet za studie kanálu Dunaj-Odra-Labe?

4. 04. 2014 8:55:00
V letošním roce jsme zaznamenali výrazné oživení myšlenky vybudovat kanál Dunaj-Odra-Labe (D-O-L). Před několika dny Ministerstvo dopravy rozhodlo, že je třeba zpracovat studii ekonomického hodnocení tohoto projektu za 25 milionů korun. Jsem toho názoru, že utrácení veřejných zdrojů za jakékoliv studie a projektovou přípravu k této megastavbě je mrháním peněz daňových poplatníků.

Nevěřím, že bude studie potřebná a že bude zpracována objektivně. Jedna studie hodnocení efektivnosti projektu už byla zpracována - studie je veřejně dostupná na webu kanálu (ke stažení zde). Tato ekonomická analýza vychází z naprosto nereálných předpokladů a po metodické stránce obsahuje řadu hrubých chyb. Je zcela zřejmé, že jejím zadáním nebylo nezávisle, odborně a objektivně posoudit finanční a ekonomickou smysluplnost investice. Společnost, která studii zpracovala, nemá funkční webové stránky, v posledních letech několikrát změnila majitele a dnes sídlí v bytě panelového domu. I zkušenosti ze zahraničí ukazují, že ekonomická návratnost dopravních megastaveb je o mnoho řádů horší, než je předpovídáno ve studiích. Například na provoz Eurotunnelu pod Lamanšským průlivem spojující Francii s Anglií musejí doplácet daňový poplatníci obou zemí (více se můžete dočíst zde).

Nevěřím, že náklady na zbudování kanálu budou odhadovaných 400 miliard Kč, byť i to je astronomická částka. Jedná se o extrémně náročnou stavbu, která by si vyžádala jen v Pardubickém kraji stavbu až 13 plavebních komor a 9 kilometrů plavebních tunelů. Kolik by skutečně stál nejdelší plavební tunel na světě v délce 7,6 km mezi Rudolticemi a Dlouhou Třebovou, když šestikilometrový tunel Blanka bude stát téměř 40 miliard?

Není reálné předpokládat, že bude stavbu kanálu z většiny financovat Evropská unie. V programovacím období 2014 - 2020 budeme mít k dispozici přibližně 550 miliard Kč. Není podle mého názoru třeba zpracovávat studie za desítky milionů Kč na to, abychom si uvědomili, že tyto peníze můžeme rozdělit efektivněji a přínosněji mezi větší množství infrastrukturních projektů nejen v oblasti dopravy. Obyvatelům Pardubického kraje zoufale chybí rychlostní komunikace R35. Přes Vysoké Mýto, Litomyšl, Svitavy i malé obce se valí denně desítky tisíc vozidel. Prostředky z EU nebudou v programovacím období 2014 - 2020 stačit ani na celé dokončení R35, která tak bude končit u Svitav. Zdroje z EU můžeme efektivněji využít na dobudování železničních koridorů, které podél trasy kanálu D-O-L vedou.

Kanál Dunaj-Odra-Labe je podle mého názoru nereálný megalomanský sen. Už jeho příprava odčerpává z veřejných zdrojů prostředky, které by bylo možné využít efektivněji. Blokování pozemků v územních plánech brání rozvoji obcí nejen na Pardubicku. Opusťme tuto historickou myšlenku a věnujme se investicím do projektů, které podpoří skutečnou budoucí konkurenceschopnost České republiky.

Autor: Miluše Horská | pátek 4.4.2014 8:55 | karma článku: 17.05 | přečteno: 530x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 255 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 436 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 60 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 661

Více než dvacet let pracuji jako ředitelka školy Svítání, která se věnuje dětem a mladým lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Jsem senátorkou pro Pardubicko a také 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR. Mým vzorem je Svatá Anežka Česká, která zasvětila svůj život pokorné službě svému národu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...